Šta je SEO optimizacija?

Često, posebno na našim prostorima, ljudima nije jasno šta je to SEO optimizacija i kako to iskoristiti za svoj biznis. U nastavku vam objašnjavam sve bitne stvari vezane za SEO i kako optimizovati sajt.

Definicija i značenje SEO optimizacije

Da krenemo od samog početka. Pojam SEO, preveden na naš jezik znači „optimizacija na pretraživačima„, dok na izvornom engleskom SEO predstavlja skraćenicu od „Search engine optimization„. To znači da je termin SEO optimizacija, koji se odomaćio ovde, pleonazam, odnosno SEO u sebi već sadrži pojam „optimizacija“, pa zato ne moramo da ga dodajemo. Iskreno, to i nije toliko bitno, jer sam i od dosta stranaca čula da isto govore „SEO optimizacija„.

Sada kada znamo šta SEO podrazumeva terminološki, hajde malo da zađemo u suštinu i bolje objasnimo značenje i definiciju ovog nedovoljno jasnog i često pogrešno tumačenog vida digitalnog marketinga.

woman g5964f311f 640

Šta je SEO?

SEO je proces, odnosno niz radnji i promena na sajtu kojima mi pokušavamo da se bolje rangiramo u pretraživačima za željne ključne reči. Cilj toga je da potencijalni kupci putem pretraživača nađu i kliknu na naš sajt, kako bi se upoznali sa našom ponudom, a u idealnom slučaju i kupili naš proizvod ili uslugu. Krajnji cilj SEO-a je veća vidljivost brenda, povezivanje sa potencijalnim kupcima i prodaja proizvoda.

SEO je samo još jedan od kanala digitalnog marketinga, pored društvenih mreža, email marketinga i plaćenih oglasa. Međutim, logika iza SEO-a je malo drugačija u odnosu na ove druge kanale marketinga (više o tome u nastavku članka).

Kako SEO funkcioniše?

U suštini optimizacije sajtova je davanje signala pretraživaču da je naš URL relevantan za određenu kljućnu reč. Pošto pretraživači rade na tome da korisnicima kontinuirano isporučuju što relevantnije rezultate, više nije dovoljno da se sajt optimizuje samo za pretraživače, već je potrebno optimizovati sajt i za ljude radi njihovog boljeg korisničkog iskustva. Dakle, suština optimizacije sajta je optimizovanje i za pretraživače i za korisnike.

optimizacija sajta 1

Kako Google „vidi“ websajt?

Pošto je Google najveći pretraživač, ovde ćemo se fokusirati na njega, iako nije jedini pretraživač (tu postoje i Bing, DuckDuck Go, Yahoo, Yandex i ostali). Dakle, Google ne vidi websajt onako vizuelno kako ga mi vidimo. On uz pomoć svojih botova koji su zaduženi za prolaženje kroz sajt (krolovanje) analizira u kolikoj meri određeni sajt zadovoljava kriterijume da bi se našao na prvoj strani Googla. Sve ono što mi vidimo na sajtu kao posmatrači ima svoj ekvivalent u php, CSS i JS kodovima (takozvani source code), tako da Google botovi analiziraju naš sajt sa tog aspekata. Naš cilj je da pomognemo botovima da naš sajt percipiraju kao vredan i tu SEO dolazi do izražaja. Uz dobru optimizaciju sajta, kao i određena tehnička podešavanja kojima olakšavamo posao botovima, naš sajt može dobro da se rangira.

Šta je Google Algoritam?

Google algoritam se može definisati kao kompleksan sistem koji se stalno unapređuje i usavršava da bi korisnici dobili najbolje moguće odgovore na svoje upite. Algoritmi omogućavaju da Google pronađe relevantne sajtove koji na najbolji način daju odgovore na pitanje korisnika. Da budemo precizniji, logika rangiranja iza Googla se satoji od više algoritama, i finih podešavanja koji su razvijani kroz decenije, kao odgovor pretraživača na potrebe korisnika za što tačnijim informacijama.

Šta obuhvata SEO?

Tri osnovne kategorije optimizacije sajta su:

 • on-page SEO
 • off-page SEO
 • tehnički SEO

U nastavku ću objasniti sva tri pojma. Ja bih dodala i četvrti element, a to je analiza konkurencije, iako ovaj element ne pripada klasičnoj „SEO trijadi“. Bez analize konkurencije, ostaćemo bez vrednih komparativnih podataka, kao i bez nekih vrednih uvida gde treba da radimo na svom sajtu.

Treba svakom od ovih elemenata posvetiti pažnju, jer je svaki značajan za vidljivost sajta. Zbog toga treba razviti sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju optimizacije sajta, iliti SEO optimizacije, jer SEO najbolje rezultate daje u dugom roku.

Screenshot 17

On-page SEO

On-page SEO je optimizacija sadržaja na sajtu, ali i davanje signala Googlu za koju ključnu reč želimo da se rangiramo. Neki od osnovnih elemenata on-page optimizacije su:

 • optimizacija meta naslova i deskripcija
 • optimizacija naslova i podnaslova
 • formatiranje teksta
 • izbor relevatnih ključnih reči i njihovo ubacivanje na najvažnija mesta u tekstu kao što su naslov, meta naslov, URL, podnaslov, kao i ponegde u tekstu (ali prirodno, i ne preterano, bez da zvuči robotski)
 • interno linkovanje
 • korisničko iskustvo
 • kompresija slika i optimizacija „alt tagova“
 • kreiranje teksta koji na sveobuhvatan način odgovara na upit korisnika
 • eliminisanje starih spamerskih taktika kao što je prekomerna upotreba ključnih reči

Off-page SEO

Off-page SEO ili građenje linkova je drugi bitan element optimizacije sajta. Link ka našem sajtu zapravo predstavnja glas, odnosno signal Googlu da je naš sajt relevantan. Naravno, i ovde postoje neka pravila. Što se tiče linkova, nemaju svi linkovi istu vrednost. Najvredniji su linkovi koje dobijate organski, jer neko istinski preporučuje vaš članak, kao i linkovi sajtova iz iste niše, kao i sajtova sa velikim autoritetom. Linkovi koje svako može da kreira (kao linkovi na forumima) nemaju veliku vrednost i tako i ne mogu da doprinesu vrednosti sajta. Kod linkova je bitan i anchor text, pa je dobro da on bude ključna reč, ili neka varijacija iste, možda i neki generički pojam za našu nišu ili usluge, pa i sam URL sajta kao anchor, ali nikako samo jedan isti anchor text koji se svuda vrti (na primer željena ključna reč), jer i to može da bude signal za Google da pokušavamo da spamujemo. Isto, raznovrsnost je bitna, tako da je bolje da linkovi dolaze sa 10 različitih sajta (hipotetički), a ne da nam samo jedan sajtšalje 10 linkova (jer se i dlaje računa kao link sa jednog sajta).

beklinkovi

Tehnički SEO

Najjednostavnije rečeno, tehnički SEO je provera tehničkih podešavanja na sajtu, kako bi se pretraživačima omogućilo da ga lakše pronađu, crawluju, a zatim i indeksiraju, to jest, prikažu na Googlu. O tehničkom SEO-u treba razmišljati u toku same izrade sajta, jer je mnogo lakše neke probleme preduprediti na samom početku, nego kasnije ispravljati gomilu stvari.

Neke stvari kojima se tehnički SEO bavi su sledeće:

 • da li je sajt responzivan za mobile uređaje
 • da li je brzina sajta zadovoljavajuća
 • da li su pokazatelji korisničkog iskustva (Core Web Vitals) zadovoljavajući ili ne
 • da li sajt ima HTTPS protokol, odnosno enkripciju podataka
 • da li sajt ima robots.txt fajl i da li on ne blokira potencijalne stranice od crawl-a
 • da li je navigacija jasna
 • da li postoje 404 stranice
 • da li postoje sakrivene stranice na sajtu koje Google ne može da nađe
 • da li postoje prepreke koje onemogućavaju Googlu da indeksira stranicu

Adekvatno podešavanje ovih parametara ne samo što pomaže Googlu da pristupi našem sajtu, bolje ga razume i na kraju i indeksira, već i pruža bolje korisničko iskustvo korisnicima. Evo na primer, zamisliste da se neki sajt učitava 10 sekundi. Verovatno biste otišli sa sajta i pre da se sajt otvori. Isto tako, ukoliko sajt nije prilagođen mobilnom, pa morate da skrolujete kao da je sajt iz prošlog veka, da li biste proveli dosta vremena na takvom sajtu?

tehnicki seo

Analiza konkurencije

Kako da znate da li je vaša SEO strategija bolja od konkurenata? Prosto, tako što ih istražite. Istraživanje možete da vršite putem raznih online alata i ekstenzija, od kojih su neki besplatni, a neki drugi nisu. Tu proveravate ključne SEO elemente na sajtu, kao što su meta naslovi, deskripcije, način na koji je tekst optimizovan, koje ključne reči gađaju, kakve su im postavke na sajtu, kako je sajt organizovan, ima li neke tehničke probleme, imaju li beklinkove i kakvi su. Pored ekstenzija, dobro je i proveriti sam sajt, kako vam se čini, šta vam se tu dopada, a šta mislite da biste vi bolje uradili. Ono što je bitno je da nikako ne kopirate konkurenta. Ideje možete da koristite kao osnovu na koju ćete nadograditi vaš lični poslovni pečat i pokušati bolje da odgovorite na potrebe korisnika.

Kako on-page, off-page i tehnički SEO rade zajedno?

Idealno, u SEO strategiji, pažnju treba posvetiti svim aspektima SEO-a. Međutim, moja je preporuka da se ide ovim tokom:

 • pre i u toku kreiranja sajta: razmišljati i uzeti u obzir optimalna tehnička podešavanja na sajtu, kao što su platforma (WordPress, Wix, Shopify, Squarespace, Blogger, ili neki drugi CMS sistem), hosting i tema sajta (koji utiču na brzinu sajta), doneti odluke o navigaciji, broju i rasporedu stranica, neophodnim pluginovima, definisati robots.txt fajl, i povezati sajt sa Google Search Console i Google Analitikom.
 • nakon kreiranja sajta: istražiti konkurenciju, doneti odluke o ključnim rečima koje gađaju ciljnu publiku, kreirati i optimizovati stranice na sajtu i u zavisnosti od industrije, kreirati blog sekciju radi povezivanja sa kupcima koji su tek u fazi istraživanja i informisanja o opcijama kupovine proizvoda. Nakon toga, potrebno je definisati i backlink strategiju i povezati se sa relevantnim sajtovima i partnerima koji će staviti link do našeg sajta na svom sajtu.
optimizacija sajta proces

SEO proces

Optimizacija sajta nije jednokratno ulaganje i aktivnost. To je proces koji stalno traje i stalno je praćen testiranjima, analizom metrika, prilagođavanjem strategije i praćenjem konkurenta. Isto tako, Google stalno usavršava svoje algoritme i uvodi novine da olakša korisnicima dolaženje do informacija i mi zato moramo sve to da pratimo da ne bismo zaostali u trci za klikovima za svojim konkurentima. Često je prvi korak u optimizaciji websajta SEO analiza, odnosno audit sajta. SEO stručnjak analizira kompletan sajt i njegove on-page, off-page i tehničke performanse i daje preporuke za unapređenje sajta na osnovu toga. Neke od preporuka koje možete dobiti nakon audita su:

 • predložene ključne reči za koje treba da optimizujete svoj sajt
 • definisanje koraka za rešenje tehničkih grešaka na sajtu i u Google Search Consoli,
 • sprovođenje strategije outreach-a za dobijanje linkova,
 • unapređenje teksta i korisničkog iskustva na postojećim stranicama, itd.

Osnove istraživanja ključnih reči

Jako je bitno znati kako istražiti ključne reči. Ono što početnici često greše, a to je da im je cilj da se rangiraju za previše generičke i kompetitivne ključne reči. Na primer, ako izdajete smeštaj, prva misao može da vam bude da bi bilo dobro da se rangirate za „kuća“ ili „stan“. Ali pogledajte rezultate na Googlu. Šta vam to govori? Meni kad kucam „stan“ prvo izlazi pesma od Eminema i Dido. Nema veze sa izdavanjem stana! Žašto je to tako? Zato što je to previše generička ključna reč, i ima različita značenja u raznim jezicima. Kada su generičke ključne reči u pitanju, zbog raznih značenja jednog pojam, Google nam servira „kupus“ rezultata, jer ne zna šta smo hteli. Ali, hajdemo dalje. „Izdavanje stanova“ je bolja ključna reč. Ali „izdavanje stanova + grad“ je još bolja ključna reč, jer nju pretražuju ljudi koji žele da zakupe stan baš u to gradu gde ga vi izdajete.

Zlatno pravilo u istraživanju ključnih reči je da kucate ono što bi vaš idealni klijent kucao, i onda ste na pravom putu.

KLJUCNE RECI KAKO IH PRONACI

Kako biti prvi na Google pretrazi?

Da li ćete biti prvi, ili već koji na Googlu za željenu ključnu reč, zavisi od mnogo faktora. U najboljem slučaju, uz dobru strategiju, posvećenost, konzistentnost, razumevanje ciljne grupe i Google algoritma moguće je ostvariti jako dobre rezultate na Googlu. Ali ono što može mnogo da varira, to je vremenski okvir. Neko će moći da se rangira uz minimalni napor i u kratkom roku, dok će nekome drugom biti potrebni meseci, pa možda i godina- dve. To zavisi i od industrije, intentziteta konkurencije, tržišta. Isto tako, žašto nikome ne trena garantovati prvu poziciju na Googlu je zbog toga što mi prosto ne znamo šta radi naša konkurencija, i koje promene će se desiti u samom algoritmu. Pre nego što sebi postavite preambiciozna očekivanja, uzmite u obzir sledeće faktore, od kojih rezultat na Googlu umnogome može da zavisi:

 • industrija
 • tržište
 • intenzitet konkurencije
 • tip sajta
DSC5574 1

Agencije koje obećavaju prvo mesto na Googlu to rade da bi pridobile klijente koji ne znaju puno o optimizaciji sajta. Time doprinose pogrešnom razumevanju SEO optimizacije. Nije to neki algoritamski kod, pa ćemo da ga hakujemo i dobićete prvo mesto. Prosto, ne možemo znati šta rade vaši konkurenti u ovom momentu, kao i to kakve će promene Google da uvede u svom algoritmu. Prema tome, neodgovorno je obećati nekome prvo mesto u tom i tom roku. Naše je da optimizujemo najbolje što umemo, i da povežemo klijenta sa njegovom ciljnom grupom putem organskih poseta (preko pretraživača).

SEO vs drugi kanali digitalnog marketinga

Za razliku od nekih drugih kanala marketinga, SEO zahteva strategiju, istrajnost, posvećenost i konzistentnost. Isto tako, rezultati ne dolaze odmah i preko noći, što često obeshrabruje vlasnike sajtova i odvraća ih od ulaganja u optimizaciju sajta. Međutim, kada sajt počne da se bolje kotira na Googlu, saobraćaj se povećava, vidljivost brenda jača, a ovaj kanal marketinga počinje da donosi novac za vlasnike sajtova.

Međutim, zašto ja lično više volim SEO od drugih oblika digitalnog marketinga, kao što su društvene mreže? Iako treba da prođe određeno vreme (mereno u mesecima) da bi se video neki pomak na sajtu, kad sajt krene da se rangira, to ne nestaje preko noći (naravno, uvek mogu da se dese neke katastrofe, kao hackovanje sajta, gašenje, itd, ali ja ne pričam o tome). Kod društvenih mreža, potrebno je da stalno animiraš publiku, objavljuješ često, angažuješ se, inače ćeš biti nevidljiv. Kod Google reklama – koliko para, toliko muzike. Kad novac presuši, ni ti više nemaš klikove.

White hat vs black hat SEO

Ova podela na takozvani dobri i loši SEO je nekako prevaziđena, mada se još može ponešto čuti o tome. White hat SEO podrazumeva primenu dobrih i prihvaćenih praksi optimizacije, bez varanja algoritma. Black hat SEO podrazumeva pokušaj da se nekako izmanipuliše algoritam određenim spam tehnikama. Ranije to možda i jeste uspevalo, ali je Google sve pametniji, i teže ga je izmanipulisati. Postoji i tzv Gray hat SEO, i on je negde u sredini, a to je zapravo neka kombinacija white hat-a i black hat-a. Možemo reći da gray hat SEO sadrži neke tehnike koje su ranije potpadale pod black hat, ali da ih je Google prepoznao i da ih ne kažnjava, mada ih i ne nagrađuje nešto posebno (na primer, kupovina linkova, ili kreiranje PBN mreža za linkove može da potpada pod gray hat SEO).

Moje lično mišljenje je da ne treba deliti SEO na black i white hat, nego na one SEO strategije koje daju rezultate, i na one koje ne daju rezultate.

SEO Mitovi

SEO industrija je prožeta mitovima koji su jako popularni. Hajde da pređemo i razbucamo najpopularnije mitove.

 • Rangiranje preko noći – nemoguće. Ne postoji magija, ili hack koji ja mogu da uradim da nateram Google da preko noći rangira sajt na prvoj strani. Pa čak i da nemate nikakvu konkurenciju, treba vremena dok vam Google kroluje sajt i indeksira promene. Google ne čeka samo vas, ima milijarde sajtova u svojoj bazi.
 • Obećavanje prve pozicije na Googlu – ovo rade neozbiljne agencije i amateri. Nije moguće nekome nešto obećati u situaciji kad se Google algoritam stalno usavšava, a novi konkurenti se pojavljuju skoro svakodnevno. I kako ja mogu da znam koje SEO strategije vaši konkurenti primenjuju ovom momentu? Ono što možemo da uradimo je da pratimo Google pravila i igramo najbolje što umemo.
 • SEO kao jednokratna investicija – čak iako uspete iz prve da se rangirate za željene ključne reči, potrebno je održavati sajt, pratiti saobraćaj i pozicije i biti spreman da se uskoči i angažuje ukoliko se sajt izgubi sa prve strane Googla.
 • Keyword stuffing – ranije je bila praksa da samo rokaš ključne reči na stranici nemilosrdno, i uz masu beklinkova obezbedićeš dobre pozicije. Sad na sreću to više nije slučaj, već se treba malo i pomučiti i promozgati. Kvalitet i strategija ispred kvantiteta.
 • Treba da platiš Googlu da bi te rangirao – Google saobraćaj je besplatan saobraćaj. Znači ne plaća se. Ono što se plaća su Google reklame. Kod Google reklama je pravilo da koliko para, toliko muzike. Onda kad prestaneš da plaćaš reklame, ne prikazuješ se više na Googlu. Međutim, investicija u optimizaciju sajta se isplati jer nakon optimizacije sajta možeš imati besplatan saobraćaj mesecima, pa i godinama.

Da li ti je potrebna pomoć u optimizaciji sajta?

Ukoliko ti je potrebna pomoć u optimizaciji sajta, da bi te idealni klijenti pronašli preko Googla, slobodno mi se obrati. Nudim pomoć u optimizaciji počev od definisanja SEO strategije, analize sajta, rešenju tehničkih problema, kreiranju strategije sadržaja i davanja smernica za građenje linkova. Pogledaj SEO usluge koje nudim.

o autoru

Sonja Marinkovic je SEO konsultant i entuzijast sa više od 5 godina iskustva u optimizaciji sajtova. Nakon 3 godine rada u internacionalnoj iGaming firmi na različitim SEO pozicijama, 2021. odlučuje da krene da radi za sebe i iskoristi svoje veštine da pomogne klijentima da se bolje rangiraju u pretraživačima. Trenutno je SEO konsultant za klijente u različitim industrijama. Više informacija na stranici "O Meni".